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Policy: The University of Connecticut will provide an accounting of disclosures 

of protected health information (PHI) made by its HIPAA-Covered 
Components in the six (6) years prior to the date on which the accounting 
is requested except for disclosures not required by law.  

  
Rationale:  To maintain compliance with Title 45 CFR Part 164.528, Accounting of 

Disclosures of Protected Health Information. 
 
I. General Procedures: 
  

1. The University will provide an accounting of disclosures of PHI made by the 
University up to six (6) years prior to the date on which the accounting is 
requested.  

 
2. A request for an accounting of disclosures must be made in writing.  It must be 

signed by the Individual described by the PHI or the Individual’s legally 
authorized representative.  The request should identify the Individual using 
identifiers from the list shown below: 

a. Name, 
b. Address, 
c. Telephone number, 
d. Clinic/Patient ID number or other client identification number, 
e. Other identifiers, if applicable, for example: maiden name, date of birth, 

or dates of care.  
 

The University will normally act on the request within 60 days.  If the University 
is unable to act on the request within 60, the University may extend the time by 
30 days.  If this extension is needed, the University will send a written statement 
to the Individual requesting the accounting.  This statement will provide the 
reasons for the extension and the expected date for completion. 

 
3. When preparing an accounting of disclosures, the University will not include 

disclosures that were made: 

a. For carrying out treatment, payment and health care operations, unless 
required by law.   

 

Note:  Where required by law, when you request a list of disclosure of PHI 
that is maintained in an electronic health record, the accounting will be for 
three (3) years prior to the date of the request, and will include disclosures 
made for the purposes of treatment, payment and health care operations in 
addition to those disclosures listed in the University’s policy regarding 
accounting of disclosures. To request this list of disclosures, you must 
submit your request in writing to the HIPAA-Covered Component’s 
Director. 



 

 

b. To the individual about their PHI; 

c. In response to valid authorizations for disclosure; 

d. Of data that cannot be associated with a specific individual; 

e. For the facility’s directory or to persons involved in the individual’s care; 

f. For national security or intelligence purposes; 

g. To correctional institutions or law enforcement officials; 

h. That occurred prior to the compliance date of HIPAA  (April 14, 2003). 

 
Note that the University will not disclose PHI that is not part of the 
Individual’s record, that is embedded in psychotherapy notes, or that was 
collected and held in reasonable anticipation of, or for use in, a civil, criminal, 
or administrative action or proceeding.  No accounting from the University 
will reference PHI from these sources. 

 
4. For each disclosure included in the Accounting, the University will note: 

a. The date of the disclosure; 
b. The name of the entity or person who received the PHI and, if known, the 

address of such entity or person; 
c. A brief description of the PHI disclosed; or 
d. A brief statement of the purpose of disclosure or a copy of their 

authorization. 
 

5. The University will provide the first accounting requested by an Individual within 
a 12-month period at no charge.  If that Individual requests a second accounting 
within 12 months, the University may charge a cost-based fee for the accounting.  
The University will inform the Individual if there will be a charge for the 
accounting and allow the Individual to withdraw the request prior to incurring 
charges. 

 
6. The University will retain a copy of the request and a copy of the documentation 

provided to the Individual that includes the title of the person or office 
responsible for receiving and processing the request for a minimum of six (6) 
years. 

 
 


